Κηπιά

kipia

Τα Κηπιά ανήκουν στον δήμο ΠΑΓΓΑΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΒΑΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Κηπιά ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Κηπίων, του πρώην Δήμου ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ του Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Κηπία” Το τούρκικο όνομά τους όμως είναι Ποσταντζελί. Έδρα του δήμου είναι η Ελευθερούπολη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Βρίσκονται στους πρόποδες του Παγγαίου όρους και έχουν υψόμετρο 160 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους 347 κατοίκους.

Τα Κηπιά έχουν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη το οποίο τον Μάρτιο συμπληρώνει αισίως τα πέντε πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Ακόμη διαθέτει έναν Πολιτιστικό - Αιμοδοτικό Σύλλογο.

Οι κάτοικοι των Κηπιών ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς το περιβάλλον είναι κατάλληλο για αυτά τα είδη εργασίας. Επίσης το χωριό είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.

Τότε το 1922 στην ανταλλαγή οι Έλληνες ήρθαν στα Κηπιά το τότε τουρκοχώρι “Ποσταντζελί” με καράβια από τη Μ.Ασία και έφυγαν οι Τούρκοι. Οι Έλληνες ήρθαν εδώ ταλαιπωρημένοι, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα, ενώ οι Τούρκοι έφυγαν από εδώ με όλα τα καλά.

Μετά από λίγο καιρό, αφού εγκαταστάθηκαν και τακτοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, μοιράστηκαν τα χωράφια και έτσι ο καθένας είχε το δικό του. Οι γυναίκες γεννούσαν τα παιδιά τους στα καράβια και δεν είχαν ούτε φαγητό να τα ταΐσουν, ούτε ρούχα να τα ντύσουν. Όταν ήρθαν εδώ στο χωριό πήρε ο καθένας ένα σπίτι, όποιο ήθελε, χωρίς βέβαια να έχουν και πολλές επιλογές έτσι όπως ήταν τότε οι συνθήκες.

Έβαζαν καπνά και το χωριό τότε ήταν γεμάτο αμυγδαλιές, καρυδιές και ροδιές. Οι κάτοικοι στα χωράφια τους πήγαιναν με τα πόδια γιατί τότε δεν είχαν ούτε ζώα για να τους διευκολύνουν.