Μέλισσα

melissa

Το επίσημο όνομα του χωριού σήμερα είναι Μέλισσα το οποίο φαίνεται να δόθηκε από τον Δεσπότη Ελευθερούπολης. Το χωριό διοικητικά υπαγόταν στον παλιό Δήμο Πιερέων, ενώ σήμερα ανήκει στον Δήμο Παγγαίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί περίπου 200 κατοίκους και 75 σπίτια. Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα η Μέλισσα και η Μεσιά μοιράζονται την ίδια κοινότητα.

Το παλιό χωριό

Το όνομα του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν Ντεβεκράνη και προερχόταν από την τούρκικη λέξη Ντεβέ που σημαίνει καμήλα. Στην περιοχή αυτή οι μετακινήσεις γίνονταν κυρίως με καμήλες και σ’ αυτό το γεγονός οφείλεται και το παλιό του όνομα. Κυρίως Έλληνες από τα Σόκια και το Πασάκιολι εγκαταστάθηκαν στο Ντεβρεκράνη με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922. Ζούσαν αρμονικά με τους Τούρκους επί 2 χρόνια. Οι Έλληνες έχτισαν την παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χωρίς να καταστρέψουν το ήδη υπάρχον τζαμί των Τούρκων, Σήμερα σώζονται ερείπια και των 2 αυτών κτηρίων στον χώρο του παλιού χωριού. Η αναζήτηση μιας πιο εύφορης γης ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν στο νέο χωριό στους πρόποδες του Συμβόλου.

Το σημερινό χωριό

Οι κάτοικοι του χωριού μετέφεραν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο νέο χωριό. Κάθε χρόνο μετά την 25η Οκτωβρίου (παραμονή του Αγίου Δημητρίου) μετά τον πανηγυρικό εσπερινό προσφέρεται στον κόσμο γίδα βραστή. Καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου στο χωριό είναι τον Αύγουστο με κάποιον γνωστό καλλιτέχνη στο γήπεδο του χωριού. Το γήπεδο ποδοσφαίρου τις προηγούμενες δεκαετίες άνηκε στον Μακεδονικό Μέλισσας, ενώ αργότερα φιλοξενούσε ομάδες από την ευρύτερη περιοχή. Τον τελευταίο χρόνο με την ανασυγκρότηση της παλιάς ομάδας πέρασε ξανά στα χέρια του Μακεδονικού. Τις προηγούμενες δεκαετίες λειτουργούσε στο χωριό και μονοθέσιο δημοτικό σχολείο και μαγειρεία.