Μεσιά

mesia

Η Μεσιά είναι ένας μικρός οικισμός, ο οποίος διοικητικά άνηκε στον Δήμο Πιερέων, ενώ από το 2010 και με την εφαρμογή του σχεδίου Καλικράτης εντάχθηκε στον Δήμο Παγγαίου. Το χωριό σήμερα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 148 κατοίκους και 55 σπίτια. Από τους πολλούς μεσέδες φαίνεται να προέκυψε το τοπωνύμιο Μεσιά, ενώ μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε το όνομα του εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, δηλαδή είναι το μοναδικό που βρίσκεται στη μέση της πεδιάδας ανάμεσα στα δύο βουνά.

Το παλιό χωριό

Στο χωριό κατοικούσαν τούρκοι και η ονομασία που του απέδιδαν ήταν Ειρεμλή. Το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών έφυγαν οι Τούρκοι και εγκαταστάθηκαν Έλληνες κυρίως από το Νεοχώρι Χιλής. Όπως ήταν φυσικό στο χωριό υπήρχε τούρκικο τζαμί, το οποίο γκεμίστηκε και στην θέση του οι κάτοικοι ανέγηραν τον σημερινό ναό της Αγίας Βαρβάρας ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ένας μικρότερος ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Θωμά. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και λιγότεροι με την κτηνοτροφία. Πνευματικό φάρο αποτελούσε το μονοθέσιο σχολείο του χωριού, που τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 αριθμούσε μέχρι και 80 παιδιά.

Ο σύλλογος και εκδηλώσεις του χωριού

Το 2007 στο χωριό ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός – Αιμοδοτικός Σύλλογος Μεσιάς – Μέλισσας «Ο Μαρμαράς», ο οποίος πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ποτάμι που ουσιαστικά χωρίζει τα δύο χωριά. Από τότε μέχρι σήμερα αριθμεί 75 μέλη. Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση του Συλλόγου είναι στις 11 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Λουκά Κριμαίας- Συμφερουπόλεως ως προστάτη του Συλλόγου. Επιπλέον στις 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της Αγιάς Βαρβάρας τελείται πανηγυρικός εσπερινός, λιτανεία της εικόνας και μετά προσφέρονται στους πιστούς βάρβαρα φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.